Takılar, görüntümüzü tamamlayan en önemli parçalardan biridir. Birçoğumuzun her gün severek kullandığı yüzük, bilezik, kolye ve küpeler farklı malzemelerden yapılır. Bu nedenle takı bakımı söz konusu olduğunda her biri için ayrı bir dikkat gerekir. Düzenli bakımı yapılmayan takılar, zamanla eskiyerek ilk günkü parıltısını kaybeder. Ayrıca kararma, kopma gibi istenmedik durumların yaşanma riski de artar.
Altın Takı Bakımında Ayarın Önemi
Altın, değerli bir madendir ve takı sektöründe sıklıkla kullanılır. Işıltısı ve güzel görüntüsüyle bu parıltısını sürdürebilmesi için düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Ancak takı bakımı esnasında dikkat edilmediği takdirde ürün değer kaybetmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle bakım ve temizlik sırasında altın ayarına dikkat etmeniz gerekir.
Saf altın, kolayca biçim alabilen, yumuşak bir malzemedir. Bu sebeple takı yapımında diğer malzemelerle karıştırılması gerekir. Aksi takdirde dış etmenlere maruz kaldığında kolayca şekli bozulabilir. Fakat altın saflığa yaklaştıkça, yani diğer metallerle en az karışık olduğu durumlarda daha değerlidir. Ayar kavramı da bu noktada devreye girer. Bir altın, ne kadar yüksek ayara sahipse o kadar saf demektir. Farklı altın ayarı türleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- 24 ayar altın, en değerli türdür. 100% saf altın olarak bilinir. Fakat birçok oran 99% seviyesindedir.
- 22 ayar altın, 1 gramda 916 mg altın içerir.
- 18 ayar altın, 1 gramda 750 mg aktın içerir.
- 14 ayar altın, 1 gramda 583 mg altın içerir.
Altının ayarı düştükçe, parlaklık ve ışıltı seviyesi de azalır. Yani 24 ayar altın, 14 ayara göre çok daha parlak gözükecektir. Buna karşılık ayar arttıkça çizilmelere ve bükülmelere daha savunmasız hale gelir. Dolayısıyla takı bakımı sırasında daha dikkatli hareket etmelisiniz. Aksesuarlarınızın ömrünü uzatmak ve değerini korumak için çizilme gibi durumlarla karşılaşmamak adına hassas davranmanız gerekir.
Altın Bakımı Nasıl Yapılır?
Altın, doğası gereği kararmaya ve yıpranmaya dayanıklı bir madendir. Fakat farklı kimyasallarla etkileşime girdiği durumlarda kararabilir ve kötü etkilenebilir. Bu durumlardan kaçınmak ve olabilecek en uzun süre boyunca muhafaza etmek için takı bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Aşağıda başlıca hususları sıraladık:
- Temizlik için deterjansız bir sabun ve ılık su kullanın. Takıyı silmek yerine bu suda bir süre bekletin.
- Fırçalama işlemi için kullandığınız fırçanın yumuşak olmasına dikkat edin.
- Takınızı durularken yalnızca su kullanın ve üzerinde sabun kalmadığından emin olun. Peçete ve havlu üzerindeki pürüzlü yüzey, özellikle yüksek ayarlı altınlarda çizilmelere neden olabilir.
Bu noktalara dikkat ettiğiniz takdirde altın takılarınızın bakımını evinizde kolayca yapabilirsiniz. Aksesuarlarınızın eskimiş görünmemesi için düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.
Altın Takı Bakımı İçin İpuçları
Altın, temizlemesi oldukça kolay bir madendir. Takının zarar görmemesi için gerekli hassasiyeti gösterdiğiniz takdirde kolayca bakımını yapabilirsiniz. Pratik bir temizleme işlemi için aşağıdaki ipuçlarını değerlendirebilirsiniz:
- Kimyasal ürünler altına zarar verebilir. Özellikle klor, bu noktada dikkat etmeniz gereken bir maddedir. Su ile temasında bir sakınca olmamasına rağmen, klorla uzun süre temas ettiğinde takının yüzeyi kararabilir. Bu nedenle temizlik yapmadan önce suyun klor oranı hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda vardır.
- Temizlik esnasında kullanacağınız malzemelerin deterjan, çamaşır suyu gibi güçlü kimyasallar içermemesine özen göstermeniz önerilir. Parfüm ve deodorant gibi cildimize sıktığımız ürünler de kimyasal içerdiğinden altın takıların bunlarla teması da sakıncalıdır.
- Altın takılarda ortaya çıkabilecek en büyük problemlerden biri, zincirlerin birbirine dolaşmasıdır. Kolye ve bileklik gibi zincirli takılarda, buna dikkat edilmelidir. Takılar çıkarılacağı zaman bir kutu içerisine özenle yerleştirilmelidir. Birbirine giren zincirleri ayırması oldukça zahmetli bir süreçtir ve bazen sadece kesilerek ayrılabilirler. Ayrıca kesime gerek olmasa bile ayırma sürecinde çizilmeler söz konusu olabilir.
- Altın takıları muhafaza ederken, diğer herhangi bir maddeyle aynı yere koymamaya dikkat edin. Özellikle saflık oranı yüksek olduğunda darbelere karşı oldukça savunmasızdır ve küçük etkileşimler sonucunda kolayca çizilebilir. Takıların çizilmesi, güzelliklerine ve parlaklıklarına zarar verir.
- Takılarınızı, fiziksel aktiviteler esnasında çıkarın. Özellikle spor aktiviteleri esnasında, takılar kolaylıkla bir yerlere çarpabilir ve zarar görebilir.
Yukarıda sıraladığımız önerilere dikkat ederek aksesuarlarınızı daha uzun süre boyunca gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Düzenli bir bakım ve temizlikle takılarınızın ilk günkü güzelliğini muhafaza etmeniz mümkündür. Yazımızdaki önerileri dikkate alarak altın aksesuarlarınızı olası zararlardan koruyabilir ve ömrünü uzatabilirsiniz.